Hátizsákos turista

Emirates-szel New Yorkba

2019. június 25. - Hátizsákos turista

Ha ki szeretnéd próbálni az Emirates légitársaságot és nem kelet felé indulnál, akkor Milánóból - New Yorkba kell menni! Az Emirates-nek két olyan járata is van, amely Európából New Yorkba közlekedik. Az egyik a Milánó - New York járat, a másik az Athén - New York. (Tervben van még egy Barcelona - Mexikóváros járat is.)

em1.jpg

Tehát akkor az útvonal:

Február 11: Budapest - Milánó 10.300 Ft! Itt: https://bit.ly/2N6tWfx

Február 12-21: Milánó - New York 101.000 Ft! Itt: https://bit.ly/2IGebrr

Február 23: Milánó - Budapest 9.000 Itt: https://bit.ly/2ZOa6an

Összesen 120.300 Ft. A Budapest - Milánó útvonalon nincs benne a nagy táska. Összességében ez a jegy akkor a legjobb, ha szeretnénk eltölteni 1-2 napot Milánóban is, hiszen a repjegyeket külön külön szükséges megvenni.

További lehetséges dátumok a Milánó - New York útvonalra Emirates-szel: Október 23-30; Nov 7-15, 21-28 Nov 22 – Dec 3, Nov 23 – Dec 3, Nov 29 – Dec 5; Dec 4-9; Jan 14-21, 21-28; Feb 4-11, 11-18; Mar 3-10,10-17.

 

Trükkös jegy New York-ba 70 ezer alatt

A következő jegyet gyakorlottabb Hátizsákos turistáknak ajánljuk. Ha megfelelően kombináljuk össze a jegyeket, akkor már 70.000 Ft alatt kihozhatunk egy Budapest - Koppenhága - New York - Bécs jegyet. A következőképpen néz ki az útvonal:

1. Budapest - Koppenhága Ryanairrel szeptember 23-án 13.400 Ft! Itt: https://bit.ly/2L3MwTf

2. Koppenhága - New York retúrjegy szeptember 24-től október 2-ig 55.300 Ft! Itt: https://bit.ly/2FfrZHC

Nem mindegy, hogy itt melyik jegyet vesszük! Az kell, amelyiknél hazafele Bécsben szállunk át! Ez a jegy jó:

Így hazafele, amikor Bécsben leszállunk, akkor nem kell tovább mennünk Koppenhágába, hanem csak simán kisétálunk és Bécsből jövünk Budapestre. Ha valaki így szeretne utazni, akkor csak kis bőrönddel mehet, hiszen a nagy bőröndöt feladnák és az menne tovább Koppenhágába! Így ez az út csak kicsi bőrönddel valósítható meg.

Ismét a Qatar lett az év legjobb légitársasága

A Paris Air Show-n minden évben kihirdetik a legjobb légitársaságok, legjobb ételek, legjobb lounge-ok sorrendjét és a Skytrax elemzőcég felmérése szerint idén is a Qatar Airways lett az első. Második a Singapore, harmadik a japán All Nippon Airways. Az Emirates, csak az ötödik lett. 
qatar.jpgA Paris Air Show az a rendezvény, ahol a világ legjelentősebb repülőgépgyártói, illetve légitársaságai képviseltetik minden évben, s általában a gyártók itt jelentik be új programjaikat. Nem volt ez másként idén sem, amikor is tegnap az Airbus bejelentette, hogy útjára indítja a A321XLR programot, amelynek során az új A321-es módosított változatát fogják gyártani. Az A321-es az a gép, amelyből 36 darab szolgál a Wizzairnél is. Csakhogy az XLR változat azt jelenti, hogy Extra Long Range, azaz a hatótávja sokkal nagyobb annál, mint amelyek most szolgálnak itt, Európában is. Az új típussal 8700 km-t lehet majd megtenni, ami sokkal több, mint a Budapest - New York távolság, csak hogy egy példát mondjuk. Budapestől, így Torontó, Chicago, Boston, New York, Washington, Atlanta de még akár Miami is elérhetővé válna. Kelet felé, pedig Bangkok, Peking, vagy Shanghaiba is utazhatnánk. 

xlr.jpg

Miért van ennek óriási jelentősége? Éppen a múlt héten fejtegettük, hogy a LOT igen nehézkesen tölti meg az amerikai járatait. Ezzel az új géppel, azonban nem lennének ilyen problémák, hiszen a szélestörzsű gépekkel ellentétben, nem kellene 300 főt összeszedni a járatra, elég lenne, csak 180-220 főt (ennyire tervezik a székezését). Így gyakorlatban a hosszú utakra is keskenytörzsű gépekkel járnánk, amelynek egy folyosója van és a székezése a megszokott 3-3-as. A típusra azonnal több, mint 100 megrendelés érkezett a légitársaságoktól és lízing cégektől.

A Wizzair sajnos nem kommentálja soha azokat a híreket, hogy kívánnának-e tengerentúli járatokat indítani, pedig ez a típus pont az ő családjukba illik. Azért mi reménykedünk, legkorábban 2023-tól derülhet ki.

Mi a probléma a LOT-tal?

Májusban volt 1 éve, hogy a LOT színeiben elindultak a közvetlen amerikai járatok Budapestről, ami sok év után nagy előrelépést jelentett nekünk, magyaroknak. Az eredeti felállás szerint, heti 4-szer repülnek New Yorkba és heti 2-szer pedig Chicagoba. Eleinte óriási promóval indult útjára a két járat, az ár tartalmazza a feladott bőröndöt, az ellátást, illetve azt, hogy szinte vadonatúj Boeing 787-es Dreamliner gépekkel utazhatunk. Ráadásul azt kell mondanunk, hogy árat is sikerült jól eltalálni, mert a nyarat leszámítva, gyakran találni 120-130 ezerért jegyet, amiben ha benne van a bőrönd is, akkor gyakorlatilag a legolcsóbb/legkényelmesebb kategóriába esik. (Az Air France, Lufthansa, British és a többiek is az esetek többségében már kiveszik a jegy árából a bőröndöt, amit +100 euróért lehet feladni, így ez azt jelenti, hogy Budapestről kb. 90-100 ezerért kellene, hogy jegyet találjunk az ő járataikra, ami nem nagyon szokott lenni.)

splra2.jpg

Azonban a Boeing, most nem csak a 737-MAX gépekkel van bajban, hanem a Dreamliner-ek hajtóműveivel is probléma akadt. Ugyanis a Rolls-Royce Trent 1000-es hajtóművek idő előtt elkezdtek meghibásodni, így több gépet is a földön kellett tartani. Mivel a LOT-nak 8 darab 787-8-as típusú és 6 darab 787-9-es típusú Dreamlinere van, így a meghibásodások miatt hirtelen kevés lett a széles törzsű gépük. Ennek okán kénytelenek voltak a budapesti 787-8-ast egy régebbi bérelt Air Európa A330-as géppel, majd egy 767-essel helyettesíteni, ami nyilvánvalóan nem ugyanazt a kényelmet jelentette, mint amit az új gépekre reklámoztak.  Ráadásul a  787-9-eseket csak tavaly márciusban kezdték leszállítani és a hatodik példányt csak most kapták meg kb 2 hete, így egész évben hiány volt a gépekből. Jelenleg 2 darab 787-8-as áll a földön a 8-ból. Szerencsére az új gépek érkezésével már megoldódni látszik a probléma, azonban ez a tavalyi malőr nagyon rosszul jött a LOT hazai megítélésének. 

aireuropa.jpg

De az őszi időszakot követően jött csak az igazi feketeleves. Látva a töltöttségi adatokat, a LOT elkezdte törölni a járatait a decembertől márciusig tartó időszakra. A törlések után nem csoda, hogy megrendült az utazók bizalma a LOT-ban. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy a téli hónapokban rendkívül gyengén teljesítettek a járatok. Volt olyan, hogy a töltöttség 25% alá esett a chicagoi járaton, de a New York-in is csak 40% körül alakult. Ezzel szemben a többi hosszú járaton stabilan 60, de inkább 70%-os az átlagos téli töltöttség (Pekingbe, Dubajba és Dohába). Ebben nyilvánvalóan nagy szerepe volt a törléseknek és a bérlet gépnek is, de van itt még egy probléma, amit bonyolultabb lesz megoldani.

Ez pedig az, hogy a Budapest - New York járat a JFK reptérre közlekedik, ahol a LOT-nak nincsenek jó átszállási kapcsolatai, így gyakorlatilag csak azokra az utasokra támaszkodnak akik New Yorkba szeretnének nyaralni, vagy üzleti útra menni. Ezzel szemben, ha megnézzük az American Airlines philadelphiai járatát, akkor ez nagy valószínűséggel pont az ellentéte. Az American óriási hub-ot tart fenn Philadelphiában, így amikor a délutáni órákban megérkeznek a magyar utasok még simán belefér az idejükbe, hogy további American járatokra szálljanak át például az USA déli része, illetve a Karib-térség felé. De a chicagoi járatról sem igazán tudunk átszállni, aminek nem értjük az okát. Chicagoban a LOT partnerének a United Airlines-nak van egy nagy hub-ja, így a megállapodásnak köszönhetően jó átszállási lehetőségeket kellene biztosítaniuk a LOT járatairól. Valamiért ez mégsem történt meg idáig. Valószínű sokat javítani a téli töltöttségi adatokon, ha Chicagoban jó áron szállhatnánk át az összes United járatra például a Karib-térség, vagy Mexikó irányába.

További érdekesség, hogy a LOT nem a new york-i Newark repteret választotta Budapestről, ahol a United-nak szintén nagy hub-ja van, hanem a JFK-re mennek, erre bizonyára nyomós okuk volt, bár részünkről nem igazán érthető (Varsóból pl. mindkettőre repülnek). Csak remélni tudjuk, hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot a United-del, s így jobb jegyeket kínálhatnak több amerikai városba is, ami javíthatna a töltöttségen, annak érdekében, hogy hosszabb távon is fennmaradjon a közvetlen kapcsolat.

Ami jó hír, hogy a LOT egyelőre nem úgy tűnik, mint aki elkeseredett volna a számok láttán. Másik oldalról próbál meg erősíteni. Azaz, például elindítja a Bukarest - Budapest járatát, ami arra szolgál, hogy a bukarestiek itt szálljanak át az amerikai járatokra. Reméljük több ehhez hasonló kezdeményezés is lesz még. Régebben a MALÉV-nek kiterjed hálózata volt a balkáni országokban, így gyakran itt szálltak át az onnan induló utasok. Remélhetőleg a jövőben még több ilyen és ehhez hasonló járat lesz például Zágrábból, Belgrádból, vagy Szófiából is.

Források: planespotters.net; budflyer; airportal;

Legyünk zöldek!

Néhány napos hír, hogy az Emirates (ki más?) fogja üzemelteti a világ legrövidebb A380-assal teljesítő járatát, ami nem több, mint 340 km. Éppen csak a szomszédba repülnek Dubajból Maszkatba, Omán fővárosába. Az Emirates korábban már birtokolta ezt a címet, de akkor a 379 km-re lévő Dohába repültek, ameddig politikai okok miatt fel nem függesztették a két ország közötti járatokat. A járaton egyébként 3 osztályon lehet majd utazni, Economy, Business és First. Az 1 órás útra a First Class jegyek kb. 800.000 Ft-ba kerülnek. 

emir.jpg

Az ilyen rövid utak esetében felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyire terheli a környezetünket ez az egész repülősdi? Az igazság az, hogy nagyon. Olyannyira, hogy a legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó európai vállalatok tízes toplistájára tavaly tizedikként már felkerült a Ryanair is. Ezt felismerve Svédországban egy komplett mozgalom épült arra, hogy rávegyék az embereket, hogy inkább vonattal közlekedjenek, mint repülővel. Ennek okán a svédországi repterek utasforgalma csökkenésnek indult. Szerintük a legjobb lenne, ha mindenki vonattal járna, hiszen az sokkal környezet barátabb közlekedési eszköz, mint a repülő. Ami, ha megnézzük a top 10 legforgalmasabb belföldi útvonalakat, akkor azt kell mondjuk, hogy sok esetben igazuk van. 

belf.jpg

A legforgalmasabb várospárok az esetek többségében mindössze 500-600 km-es távolságra fekszenek egymástól, így a vasút reális alternatíva lenne, ha működne. Csakhogy sajnos az infrastruktúra hiányzik. Ahhoz, hogy a repüléssel szemben alternatívát kínáljanak sokkal gyorsabb, megbízhatóbb szolgáltatást kellene nyújtaniuk. Gondoljunk csak egy magyar példára! Budapest és Bécs között légvonalban mindössze 215 km van, de mégis napi 3 járatpár közlekedik az Austrian Airlines színeiben. A három kisgép nagyrészt átszálló utasokat szállít, azaz olyanokat, akik Budapestről indulva Bécsen keresztül valamely távoli városba igyekeznek. Ha összeadjuk, hogy a reptérre minimum 45 perc kijutni és eltöltünk legalább 1 órát, majd még 45 percet repülünk akkor már is láthatjuk, hogy ez 2,5 óra. De mi lenne, ha olyan vasúttal rendelkeznénk, amely átszállást biztosít a vasútról a repülőkre ráadásul legalább 260 km/h sebességgel közlekedne a mi példánkban? Ekkor kb. 1,5 óra alatt odaérhetnénk a Bécsi reptérre, kényelmesebben, gyorsabban és sokkal zöldebben is. Sajnos a pályát úgy építették ki, hogy a jelenleg Bécsbe tartó vonatok meg sem állnak a bécsi reptérnél, így lenne hova fejlődni. De Bécs - Budapest között csak napi 3 járatpár közlekedik az is a legkisebb gépből, képzeljük el, hogy mit jelenthetne egy gyorsvasúti kapcsolat Melbourne és Sydney között, ahol naponta 57 járatpár közlekedik! Vagy az eredeti példánknál maradva Dubaj és Maszkat között, ahol naponta több, mint 14, s ebből kettő már óriás A380-as Emirates járat. 

auh.jpg

Egy jó példa a repülő és a busz/vonat találkozására. A képen egyirányú jegy látható az indai kochi városából dubajba, abu-dhabi átszállással és mindezt az Etihad színeiben. Csakhogy Abu Dhabiban nem repülőre szállunk át, hanem egy buszra, amely 1 óra 40 perc alatt visz át minket Dubajba, de ugyanúgy megtalálható rajta a légitársaság kódja, járatszám stb. Azt gondolom, ilyen és ehhez hasonló megoldásokkal mérsékelhetnénk a repülők által okozott környezetszennyezést, sőt rengeteg olyan eset lenne, amikor kényelmesebb és gyorsabb is lenne a vonat. Ahhoz, hogy ez elterjedjen az egyes országoknak és az Európai Uniónak is nagy erőfeszítéseket kell még tennie.

Források: planespotters.net; OAG stats;

Promo kód a LEVEL légitársaságnál!

Párizsból Martiniqure, vagy Guadelupe-be utazhatunk főszezonban, novembertől márciusig 57.000 Ft-ért! Menjetek fel az oldalukra és használjátok az ANNIVLV kódot. A foglalásnál a jobb felső sarokban található mezőbe kell beírni és kb. 30-50%-ot levesz a normál árból. https://www.flylevel.com 

lev1.jpg

Ehhez utána már csak egy Budapest - Párizs repjegyet kell vásárolnunk, így kb. 80 ezer alatt utazhatunk a Karib-térségbe!

Barcelona - Boston útra a kód: HAPPY

Barcelona - San Franciscora: BIRTHDAY

Barcelona - Santiago de Chile: FELIZ

Barcelona - Buenos Aires: FELIZ

Lisszabon, Namíbia és Fokváros télen

Lisszabon, Namíbia és Fokváros egy 2 hetes túra alkalmával. Az összes repjegy 168.700 Ft-ba kerül! Útvonal:

Ezekkel a jegyekkel 3 napot tölthetünk el Lisszabonban, 4 napot Windhoek-ben és 6 napot Fokvárosban!

wdh.jpg

Bécs - New York 62.000 Ft!

Éppen tegnap fejtegettük, hogy miért ennyire olcsó Bécsből repülni, s lám, a British akciójának köszönhetően novembertől egészen márciusig repülhetünk New Yorkba mindössze 62.000 Ft-ért!

November:https://bit.ly/2KcDxP2

December:https://bit.ly/2Kf5cPa

Január:https://bit.ly/2wvazSk

Február:https://bit.ly/2XfVuzV

Március:https://bit.ly/2HMsB9h

Érdemes keresgetni több időpont is elérhető!

new1.jpg

Miért utazhatunk Bécsből olcsóbban, mint Budapestről?

Persze nem minden esetben. De bizonyára észrevettétek, hogy rengeteg olyan repjegy van, ami csak bécsi indulással elérhető és, ha megpróbálunk Budapestről indulni, akkor sokkal magasabb árat kapunk, mint eredetileg. A kérdést szerintem érdemes kétfelé bontani. Az első a fapados légitársaságok, a második pedig a normál hálózatos légitársaságok esete.

lauda1.jpg

2017 augusztusában csődöt jelentett az Air Berlin, ami az egyik legnagyobb légitársaság volt a bécsi reptéren. Kihasználva az Air Berlin csődjét és a kedvező jogi környezetet, - amelyet szintén nem régiben változtattak meg - több fapados társaság is azonnal bázist nyitott Bécsben. A WizzAir több gépet is állomásoztat itt, s jelenleg 31 városba lehet repülni velük. De gyorsan lépett az új fapados légitársaság, a LEVEL is, akiknél 18 város érhető el. Majd végül jött a Nikki romjain felnövő Laudamotion, akikkel már 55 helyre utazhatunk jelenleg. Ez a három társaság szinte egyszerre jelent meg a reptéren 2018-ban, ott ahol előtte alig voltak fapadosok. Emiatt óriási versenyhelyzet alakult ki az utasokért, hiszen a célpontok között jelentős átfedések vannak. Ez azt eredményezte, hogy úton-útfélen dobálják utánunk a 10-20 eurós repjegyeket. Persze valószínű nem örökre, egy idő után tisztulni fog a kép, s a veszteséges útvonalakat kénytelenek lesznek bezárni, de addig is érdemes bécsi indulással is keresnünk a repjegyeket.

austrian.jpg

Nézzük a normál, hálózatos légitársaságok áraival mi a helyzet. Többször előfordult már, hogy tengerentúli útra 230-270 euróért is kapni jegyet, ami átszámolva 70-80 ezer forintba kerül és természetesen ezek retúrjegyek. Hogy lehetséges, hogy Bécsből 80 ezerért repülhetünk Amerikába, de Budapestről még egyszer sem volt ilyen kedvező ajánlat? A titok abban rejlik, hogy Bécs a Lufthansa egyik legnagyobb bázisreptere. Azaz egészen pontosan a Lufthansának 2 bázisreptere (angolul hub-ja) van Németországban, Frankfurt és München. De mivel már a Lufthansához tartozik az Austrian Airlines, a Swiss és nagy részt a Brussels is, így mondhatjuk, hogy a Lufthansa csoportnak 4+1 nagy bázisreptere van: Frankfurt, München, Bécs, Zürich és Brüsszel. 

Ezzel szemben a többi európai légitársaságok szövetsége a következőképpen néz ki: Air France - KLM Párizs és Amszterdam. British Airways, Iberia és Finnair: London, Madrid és Helsinki (utóbbi nem jelentős). Emellett több kisebb légitársaság is működik még pl. TAP Portugal, Alitalia, LOT, SAS de ezek kevésbé jelentősek. Az könnyen észrevehető, hogy Budapest egyik hálózatos társaságnak sem bázisa (talán majd a LOT-nak lesz egyszer) és a különbség pontosan emiatt van a két város között.

Az egyes nagy légitársaság-csoportok igyekeznek az utasokat elszívni egymás bázisreptereiről. Tehát, ha Bécsből van egy 70-80 ezres akció Amerikába, az a leggyakrabban londoni, madridi, párizsi átszállással van, mert a versenytárs igyekszik elcsábítani az Austrian bécsi utasait. De ez igen sűrűn előfordul fordítva is. Ha Londonból van egy olcsó amerikai repjegy, az nagy valószínűséggel frankfurti, párizsi átszállással kaphatjuk meg. Európa és Észak-Amerika között rengeteg járat van, ezért óriási versenyhelyzet alakult ki az utasokért. Így lehetséges, hogy Bécsből sokkal gyakrabban találunk olcsó jegyet, mint Budapestről. 

finn.jpg

Egy példa az eddig leírtakra. Ez egy májusi akció volt, amikor is kb. 75 ezerért mehettünk Bécsből - Los Angelesbe. Ha jól megfigyeljük az átszállásokat és a légitársaságot, pontosan az történt amiről eddig írtam. A Finnair igyekezett elcsábítani az Austrian bázisáról az utazókat, így igen kedvezően árulta helsinki átszállással a tengerentúli repjegyét. Természetesen Budapestről kétszer ennyibe került a jegy, mert ahogyan említettem, a budapesti turistákért nincs akkora verseny.

De mi a helyzet az ázsiai, afrikai célpontokkal? Bécs ebben is előrébb jár Budapestnél. Sokkal több hosszútávú járata van, mint nekünk. Csak, hogy néhány példát említsek: Addis-Ababa az Ethiopian Airlines főhadiszállása, Jeddah, a Saudian hub-ja, Shezen, a Hainan Airlines központja, vagy Taipei az Eva Air bázisa. Ez azt is jelenti, hogy mivel ezek a városok az említett afrikai és ázsiai társaságoknak a hub repterei ezért Bécsből indulva átszállással sokkal olcsóbban és egyszerűbben juthatunk el bizonyos helyekre. Pl. Ethiopian-nel Zanzibár, Madagaszkár, Hainan-nal különböző délkelet-ázsiai célpontok és Ausztrália, Eva Air-rel Japán és Ausztrália. Persze ezek sem mindig akciósak, de ha igen, akkor nagyon jól járhatunk a bécsi indulással. Ha ezek a társaságok akcióznak, akkor Budapestről természetesen nem tudunk majd ilyen formában jegyet venni, csak Bécsből, hiszen ezeknek a társaságoknak nincsen budapesti járata.

Röviden tehát, rengeteg olyan eset van, amikor sokkal jobban járunk, ha Bécsből indulunk.

 

 

 

Wizzair és a nagy árfolyam trükk

Még egy dolog amire érdemes figyelnünk foglaláskor: milyen pénznemben fizetünk a végén?

Nem régiben szerettem volna több egyirányú jegyet venni Angliából Budapestre. Akkoriban éppen a Wizzair árai voltak a legjobbak, így úgy döntöttem, hogy őket választom. A megszokott módon a Wizz honlapján kiválasztottam a városokat és az időpontokat, azonban ilyenkor hiába magyar oldalon vagyunk, a Wizz a kiinduló város pénzneme szerint engedi kiválasztani a jegyeket. Lásd a képeket:

Bár felajánlja, hogy fizethetünk más pénznemben - például forintban - azonban, ha átváltjuk, akkor 16.144 forintot kapunk, amivel csak az a baj, hogy nem 39.99 font, hanem 43.68 font. Persze minden átváltásnak vannak költségei, de a majdnem 10%-os különbség egy kicsit soknak tűnik, főleg, ha nem egy 40 fontos jegyről van szó, hanem például egy családnak 200-250 fontosról.

lpl4.jpg

39.99 font az 14.777 forint középárfolyamon. Azt nem várhatjuk, hogy ezen az áron váltsa át a Wizzair, de a majd 10%-os különbség túlzónak tűnik.

Esetemben 173 font volt a végösszeg, ami kb. 63.900 forint lett volna középárfolyamon, de amikor a forintot választottam ki, akkor 70.900 Ft-ot kért tőlem. Ezért úgy döntöttem, hogy maradjon csak fontban a végösszeg, a bank biztos nem kér el 10%-ot a váltásra. Így is történt, végül 65.100 Ft került levonásra a kártyámról, 70.900 Ft helyett. Természetesen a banknak is élnie kell valamiből, de még így is jobban jövük ki, hiszen ha a Wizzair-re hagyatkozunk, akkor +7-8%-kal többet fizetünk a semmire.

Tanulság: ne féljünk kártyával más pénznemben fizetni, a bank jóval alacsonyabb költséggel váltja át, mint a Wizz.