Hátizsákos turista

Hátizsákos turista

Wizzair és a nagy árfolyam trükk

2019. május 24. - Hátizsákos turista

Még egy dolog amire érdemes figyelnünk foglaláskor: milyen pénznemben fizetünk a végén?

Nem régiben szerettem volna több egyirányú jegyet venni Angliából Budapestre. Akkoriban éppen a Wizzair árai voltak a legjobbak, így úgy döntöttem, hogy őket választom. A megszokott módon a Wizz honlapján kiválasztottam a városokat és az időpontokat, azonban ilyenkor hiába magyar oldalon vagyunk, a Wizz a kiinduló város pénzneme szerint engedi kiválasztani a jegyeket. Lásd a képeket:

Bár felajánlja, hogy fizethetünk más pénznemben - például forintban - azonban, ha átváltjuk, akkor 16.144 forintot kapunk, amivel csak az a baj, hogy nem 39.99 font, hanem 43.68 font. Persze minden átváltásnak vannak költségei, de a majdnem 10%-os különbség egy kicsit soknak tűnik, főleg, ha nem egy 40 fontos jegyről van szó, hanem például egy családnak 200-250 fontosról.

lpl4.jpg

39.99 font az 14.777 forint középárfolyamon. Azt nem várhatjuk, hogy ezen az áron váltsa át a Wizzair, de a majd 10%-os különbség túlzónak tűnik.

Esetemben 173 font volt a végösszeg, ami kb. 63.900 forint lett volna középárfolyamon, de amikor a forintot választottam ki, akkor 70.900 Ft-ot kért tőlem. Ezért úgy döntöttem, hogy maradjon csak fontban a végösszeg, a bank biztos nem kér el 10%-ot a váltásra. Így is történt, végül 65.100 Ft került levonásra a kártyámról, 70.900 Ft helyett. Természetesen a banknak is élnie kell valamiből, de még így is jobban jövük ki, hiszen ha a Wizzair-re hagyatkozunk, akkor +7-8%-kal többet fizetünk a semmire.

Tanulság: ne féljünk kártyával más pénznemben fizetni, a bank jóval alacsonyabb költséggel váltja át, mint a Wizz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatizsakosturista.blog.hu/api/trackback/id/tr714857304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása